Search This Blog

Tuesday, June 23, 2009

rite now the time is 1.45 am in the morning.
these eyes of mine wouldn't shut down. aku pon tak tau apasal.
so jom la aku share sket exp aku mase buat umrah...

kali ni aku pegi same macam dulu, dgn family. cuma no atuk and no mom. ade mom tapi mak tiri la kan. lain. so agak bosan sket cause kene jaga budak - budak. lil sis ngn nephew.
this year naik kat changi. flight schedule dalam kol 4.30 petang. dah masuk flight ni, after 2 hours baked in there suddenly they asked all of the passengers to get out kejap. cause diorng nak repair aircond. sabar je lah ye... dah setel repair lebih kurang dalam kol lapan lebey la camtu baru naik ke langit.
it was a long flight from changi to jeddah. 8 hours and 30 minutes. kebas, kejang, semua ade. panas. m
acam2 la. sabar... makan ape semua ok. no problem. steward diorang pon ok gak. cun2 :P. naik saudi arabia airlines. same gak macam dlu.

then sampai jeddah terus naik bas yang akan membawa semua jemaah ke madinah. lepas 8 jam stgh dok dalam flight, dok dalam bas pulak lagi 7 jam. perghhhhh!! kepale aku ni dah mantol2 dah. nak muntah, tapi boleh cover lagi. ape lagi, bantai tidoooo. lepas 7 jam, sampai la madinah. it was beautiful and not the same as it was as 15 years ago. banyak berubah. no more small shops, no more kedai2 ala2 masjid india. hotel semua 3 to 5 stars. takde cikai2 dah. hotel yg aku stay in tu memang best. mantap service die. nasib baik la aku pandai cakap arab sikit. tapi tak berape risau sgt kat sane coz some arabian panadai cakap melayu eventho bertabur bm diorang. tapi still boleh faham la. kat madinah, my father shopping sakan. aku? lepak je kat bi
lik layan muvie. nak isap rokok haram. kene tangkap, mampus aku tak balik mesia dah. lagi nak mencarik rokok. tapi pak arab kat sasne isap rokok secara selamba dan bergaya je aku tgk. tapi takpe la, aku pon tak kuat smoke sgt. setakat 2 minggu, no hal. masjid nabawie is still the same as always. seronok solat kat situ. tenang, selesa. tapi tempat yang paling orang kejar is the raudhah. that is the area where prophet Muhammad lived. i think. and makam die dgn saidana abu bakar and saidina uthman pon ade kat situ. alhamdulillah aku dapat solat kat situ 2 kali. and 2 kali aku dapat pergi makam Rasulullah and sahabat. then pergi bukit uhud tempat berlakunya perang uhud, kilang buat quran dimana aku mendapat satu quran free.










after 3 days staying at madinah, it's time to move on to makkah. aku pack semua barang2 ape ntah yg bapak aku eli. aku rase family aku banyak bawak barang. sebab family lain aku tgk just bawak beg pakaian diorang je. or maybe ade yg aku tak perasn la kan. mane tau....

sampai di makkah aku bu
at tawaf qudum. tawaf selamat datang. rase kecil je diri aku ni bile aku tgk kaabah tu. takut pon ade. ye la orang muda, banyak dosa. tapi kat makkah ni aku just banayk buat tawaf and saei' ngan solat je la. aku mula gegar shopping kat area masjid kuching mase dah nak balik mesia. tapi ade gak aku follow mutawif aku pergi makan nasi mandi. ni ha kat sebelah ni. tgk la ye. betapa menyelerakan. satu dulang ni aku makan bersama 5 lagi geng2 makcik2 dan budak. tak abes! tapi aku pandang pak arab sebelah aku, dgn selamba mereka melicinkan dulang mereka dengan hanya tenaga 2 orang je. perghh!!! memang kuat makan la diorang. patut la badan bagak!


mase kat area masjid kuching tu ade la aku beri barang sket utk aku, kawan2 skali. ade lak sket ole2. diorang tak kirim dwet dwet, aku pon beli ala kadar je la kan. asal ade.
hmmm ape lagi ek... tu je lah kat mekah. o ye, aku dapat masuk hijir ismail dan buat solat sunatdan bermohon kepada Allah
"Ya Allah Ya Tuhan Kami (aku dan semua rakan2 aku), berikanlah kami kejayaan dalam menghadapi keputusan peperiksaan, berikanlah kami kejayaan dalam pemeriksaan MQA, sesungguhnya Engkau Maha mengetahui, berikanlah kami jodoh yang baik untuk agama kami, iman kami, ibadah kami dan diri kami" memang itu je la aku ulang2 setiap kali lepas solat. tapi ade la kata2 aluannye, takkan mintak je takde selawat dan puji-pujian kpd Allah dan rasul-Nya. ade lagi satu doa yang aku tak sebt kat sini. tak leh sebut bahya. jeng jeng jeng. hanya budak2 G 6.2 je tahu.

then on the final day, b4 balik. kitorang pergi jeddah, solat jamak semua then naik flight dalam kol emm 9.55 malam waktu jeddah. this time flight takde prob. all smooth sailing. Alhamdulillah

tu je la. utk lebih gambar, check out friendster ngan face book aku. nak tgk vids, nanti kalo aku sempat aku upload kat channel youtube aku iaitu www.youtube.com/jke6452. kalo sempat la kan. tapi link fs dgn face book aku ade kat sebelah ni --------->>>>>>>> tu kat tepi tu. tgk je. tak private pon.

so tu je lah setakat ni. see ya'll next time with more stories and more binaries log a.k.a BLOG (yokyok je aku ni... ntah betul ntah tak :)) )

Assalamualaikum!

1 komen2 membinAAA:

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

 
Copyright© aKu pUnYE caKAp2